Sammanfattning OS 2014

Med två månaders distans till OS-avslutningen, så tänkte vi på os-2014.se sammanfatta OS i Sotji ur ett svensk perspektiv. OS 2014 blev också det bästa vinter olympiska spelet någonsin för Sverige, där hela 15 stycken medaljer bärgades. OS 2014 innehöll det mesta för oss svenskar och ett mer spännande och dramatiskt OS kan inte en 80-talist som underskriven minnas. 

 

Medaljrekord för Sverige

Innan OS 2014 så låg det svenska medaljrekordet på 14 medaljer, som man lyckades få med sig hem under OS i Turin 2006. Det var få som trodde att OS i Sotji skulle nå upp till den nivå och ännu färre som vågade hoppas på att det gamla medaljrekordet skulle slås. Men de svenska vinteratleterna lyckades pricka formen precis rätt och hela 15 OS-medaljer lyckades svenskarna mäkta med att vinna. 2 guld, 7 silver och 6 brons landade det på och trots att det inte var lika guldklätt som i Turin OS (7 guld) så känns den svenska prestationen som bättre.

Charlotte Kalla – medaljdrottningen

På förhand var Charlotte Kalla självklart en storfavorit och många hoppades på att hon skulle köra hem några svenska medaljer och som hon levde upp till förväntningarna. Kalla blev bäste svensk i OS 2014 och fick med sig 1 guld och 2 silver hem till Sverige. Guldet kom i damernas otroliga stafett på 4 x 5 km och silvrena i skiathlon och 10 km klassisk stil.

Efter Kalla delade Marcus Hellner och Johan Olsson på andraplatsen i den svenska medaljtopplistan, då de tog 1 guld och 1 silver vardera under OS-turneringen i Sotji.

De svenska medaljörerna

Det var framförallt de svenska längdskidåkarna som förde Sverige fram till det medaljrikaste olympiska spelet någonsin och stod för hela 11/15 svenska medaljer. Här nedan hittar du de svenska längdskidåknings medaljörerna.

OS-medaljörer i längdskidåkning

Charlotte Kalla – 3 medaljer
Guld: damernas stafett
Silver: skiathlon och 10 km klassiskt

Johan Olsson – 2 medaljer
Guld: herrarnas stafett
Silver: 15 km klassiskt

Marcus Hellner – 2 medaljer
Guld: herrarnas stafett
Silver: skiathlon

Ida Ingemarsdotter – 2 medaljer
Guld: damernas stafett
Brons: damernas sprint-stafett

Daniel Richardsson – 2 medaljer
Guld: herrarnas stafett
Brons: 15 km klassiskt

Teodor Peterson – 2 medaljer
Silver: herrarnas sprint
Brons: herrarnas sprint-stafett

Emil Jönsson – 2 medaljer
Brons: herrarnas sprint och herrarnas sprint-stafett

Anna Haag – 1 medalj
Guld: damernas stafett

Emma Wikén – 1 medalj
Guld: damernas stafett

Lars Nelson – 1 medalj
Guld: herrarnas stafett

Stina Nilsson – 1 medalj
Brons: damernas sprint-stafett

OS-Silver till Tre Kronor

I OS-hockeyn lyckades Sverige att få ihop en på papper riktigt stark trupp med namn som Henrik Lundqvist, Henrik Zetterberg, Sedin-bröderna etc. och var en utav förhandsfavoriterna när OS-hockeyn drog igång i Sotji. Spelet knackade stundtals och Henrik Zetterberg skadade sig tidigt, men när det som mest behövdes så klev svenskarna fram och det räckte hela vägen till final, där de inte riktigt kunde stå emot de starka kanadensiska laget. OS-silver för Tre Kronor kändes tungt efter finalförlusten, men med lite distans så är det självklart en riktigt stark bedrift utav våra svenska hockey-killar.

Curling-medaljer

Vi har den senaste tiden blivit bortskämda med framgångar i Curling-sammanhang och så även i OS i Sotji, där det blev medaljer för både herrarna och damerna. Damernas lag Sigfridsson som bestod utav Maria Prytz, Christina Bertrup och Margaretha Sigfridsson (reserv: Agnes Knochenhauer) fick med sig ett silver hem och herrarnas Lag Edin som bestod utav Sebastian Kraupp, Niklas Edin, Viktor Kjäll och Fredrik Lindberg (reserv: Oskar Eriksson) spelade hem ett brons.

 

Brons i skicross

Det blev även en svensk medalj i skicross, där Anna Holmlund lyckades köra hem ett brons i damernas skicross-tävling och tog därmed Sveriges enda OS-medalj i freestyle 2014.

 

Leave a Reply